Skip to main content

Dankjewel dat je op 13 november deelnam aan ons webinar over het verbeteren van je publieke verkoopstrategie voor 2025.

We hebben alle vragen en antwoorden verzameld en uitgeschreven. Je vindt ze in de lijst hieronder.

  1. Staan de eisen van de inkooporganisatie ergens genoemd?

De eisen worden zichtbaar zodra de tender openbaar is en je verder klikt. Daar kun je zien wat de specifieke eisen zijn en of je als leverancier eraan voldoet om mee te mogen doen.

  1. Is het mogelijk om tenders in andere talen in het Engels te lezen? 

Het is momenteel niet mogelijk om tenders in andere talen via ons platform direct te vertalen. Soms kiest een inkoopinstantie er echter voor om een tender in het Engels te publiceren, bijvoorbeeld bij Europese tenders. Dat gebeurt vaak als de organisatie ook graag buitenlandse leveranciers wil aantrekken. Wij raden aan om een anderstalige tender zelf te vertalen.

  1. Is de omvang van de opdrachten ook inzichtelijk in euro’s?

Deze functie is nog niet beschikbaar, maar staat wel op de planning. Via AI-samenvatting kun je vaak snel inzicht krijgen in de omvang per tender.

  1. Welke functionaliteiten heeft de gratis versie van Mercell?

Met de gratis versie van Mercell kun je als leverancier inschrijven op aanbestedingen. De monitoring- en analysefuncties, die we in het webinar lieten zien, zijn niet beschikbaar. 

  1. In de betaalde versie kun je lopende contracten zien van concurrenten. Kun je ook lopende inschrijvingen zien? 

Met een abonnement op Mercell kun je de lopende contracten van de gegunde aanbestedingen van concurrenten bekijken. Lopende inschrijvingen zelf zijn niet zichtbaar.

  1. Kan ik op het platform alle gepubliceerde aanbestedingen zien, of alleen aanbestedingen die zijn gepubliceerd via Mercell?

Op ons platform zie je alle openbare aanbestedingen die ook op TenderNed en CTM Solution (onderdeel van Mercell) gepubliceerd worden.

  1. Geldt dit ook voor alle tenders die buiten het platform van Mercell worden uitgezet?

Dat klopt! Op ons platform zie je alle openbare tenders die zowel op Mercell, TenderNed als TED worden gepubliceerd terug.

  1. Komen alle inkomende aanbestedingen op Mercell ook op TenderNed?

Een inkoper kan kleinere opdrachten naar een zelf geselecteerde lijst van leveranciers sturen. Boven de 'drempelbedragen' voor aanbesteden moeten aanvragen naar TenderNed worden verstuurd, zodat ze zichtbaar worden voor de hele markt. Dit betekent dat alle tenders van onze klanten uit de publieke sector inderdaad zowel op TenderNed als op Mercell (s2c.mercell.com/today) te vinden zijn. Er zijn een handvol klanten uit de private sector die niet op TenderNed hoeven te publiceren. Daarvan staan de tenders exclusief op Mercell Today en niet op TenderNed.

  1. In welk abonnement is het inzicht in aflopende contracten beschikbaar?

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar in de abonnementen Professional en Enterprise. 

  1. Wat zijn de kosten voor de verschillende abonnementen?

De kosten voor de verschillende abonnementen kun je vinden op onze website onder het kopje ‘prijzen’, of klik op deze link.

  1. Voor extra informatie moet ik nu betalen, terwijl ik dat voorheen met Negometrix niet hoefde. Hoe zit dat? 

Binnen Negometrix (nu Mercell) was er nooit eerder een dienst om aflopende contracten te zien. Deze service is nieuw binnen Mercell. Tegen betaling krijg je meer inzicht door middel van data en monitoring. Het is dus een extra service die recent is toegevoegd en alleen beschikbaar voor de leveranciers.

  1. Krijgen jullie feedback van openbare aanbestedende diensten in verband met het moeilijk invullen van bepaalde criteria, zoals de kwaliteitscriteria?

Onze dienst is beschikbaar voor aanbestedende diensten, zodat zij zelf kunnen bepalen hoe zij met de inhoud omgaan en hoe leveranciers deze moeten invullen. Wij hebben daar zelf geen invloed op. Om die reden krijgen we ook geen feedback van de aanbestedende dienst hierover. We adviseren je om deze feedback aan de aanbestedende dienst voor te leggen. Mocht er behoefte aan zijn, kunnen wij de aanbestedende dienst helpen met suggesties voor verbeteringen. Wij staan los van de inhoud en daarmee van de manier waarop de vragen binnen ons systeem moeten worden ingevuld.

  1. Ik ben een klein bedrijf en alleen geïnteresseerd in de defensie- en veiligheidssector. Klopt het dat ik hetzelfde moet betalen als grote bedrijven?

We hebben maar een paar licenties voor alle soorten gebruikers. Juist voor kleinere bedrijven is het interessant om goed in te zoomen op de geschiedenis van tenders, zodat ze goed voorbereid zijn ten opzichte van concurrenten.

  1. Kun je de AI-tool Tender Samenvatting ook gebruiken als je door een instituut wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een tender?

Nee, helaas niet. Met de betaalde versie krijg je toegang tot Markt Inzicht, waar ook AI-samenvattingen zichtbaar zijn.

  1. Aan wat voor kosten moet ik denken als de proefperiode afgelopen is?

De kosten zijn afhankelijk van het type abonnement dat je afsluit. Zo betaal je voor Starter veel minder dan voor Enterprise. Alle prijzen en pakketten vind je op deze pagina.

  1. Waarom zou ik kiezen voor Mercell in plaats van andere platformen?

Mercell is een groot platform dat actief is in meerdere landen. Onze focus ligt op Europa. Alles staat op één plek, zowel voor leveranciers als voor inkopers. Bovendien biedt Mercell meer mogelijkheden voor analyse dan alleen monitoring en zoekopdrachten.

  1. Zijn tenders via Flextender ook zichtbaar?

Als het een openbare aanbesteding betreft die via Flextender loopt, dan zie je die inderdaad ook op ons platform.

  1. Klopt het dat ik Europese tenders niet kan zien in het Starter-pakket?

Met het Starter-pakket zie je alle Europese tenders binnen Nederland met betrekking tot monitoring. Wil je aanbestedingen uit andere landen zien? Dan kun je in Nederland het beste kiezen voor het abonnement Professional of Enterprise, plus extra kosten per land.

  1. Hebben jullie ook inzicht in meervoudig onderhands aanbestedingen?

Helaas hebben wij hier geen inzicht op. Deze aanbestedingen worden namelijk niet openbaar gepubliceerd.

  1. Kun je zien voor welk bedrag concurrenten hebben zich hebben ingeschreven en / of gewonnen hebben?

Als de inkopende organisatie deze informatie openbaar heeft gemaakt, dan kun je die inzien.

  1. Jullie geven aan dat je met de betaalde versie op de hoogte bent van alle tenders. Betekent dit dat je alsnog moet aanmelden bij andere DAS-systemen om op de opdracht te kunnen inschrijven?

Ja, met de betaalde versie ben je op de hoogte van alle openbare tenders. Een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) is meestal openbaar in de eerste ronde. Maar na de tweede ronde, om daadwerkelijk opdrachten te zien, is het niet meer openbaar. Daarom kun je deze DAS-opdrachten niet vinden binnen deze betaalde versie.

  1. Zijn Australische aanbestedingen beschikbaar in de pakketten? 

Nee, wij bieden alleen aanbestedingen binnen Europa.

  1. Komt er een link naar de opgenomen webinar beschikbaar?

Ja, de link wordt naar je toegestuurd via de mail.

  1. Wat kan ik met de demo doen?

Je kunt de demo gebruiken om terug te kijken hoe alles werkt, mocht je het pakket hebben aangeschaft.

  1. Is het mogelijk om een klantoverzicht te verkrijgen, zodat we vooraf inzicht hebben welke organisaties Mercell gebruiken? 

Helaas kunnen wij en mogen wij geen klantoverzicht delen. Ongeveer 50% van de inkopende organisaties binnen de publieke sector werkt met ons systeem. Of de tenders te vinden zijn binnen Mercell, staat los van welke inkopende organisaties gebruikmaken van ons platform. Openbare tenders die elders gepubliceerd zijn, kun je namelijk ook terugvinden in ons platform.

  1. Hoe lezen jullie begrotingen in van opdrachtgevers voor de aankomende jaren?

Dit doen we door historische data te gebruiken en deze te matchen met de tenders van nu en aflopende contracten. Zo kan er een begroting of prognose worden gemaakt. Dit gebeurt door een specifiek algoritme, dat alle beschikbare data analyseert, om een voorspelling te doen per maand of periode.

  1. Voor kleine bedrijven zijn de abonnementen een flinke investering om in één keer af te rekenen. Wat is jullie reactie hierop?

Wij kunnen ons voorstellen dat onze abonnementen een investering kunnen zijn. Toch vinden we dat ze het geld waard zijn, ook voor kleine bedrijven. Je kunt namelijk relevante opdrachten vinden, je eenvoudig inschrijven op tenders en inzicht krijgen in de concurrentie door historische data. Hiermee vergroot je je kansen. De kosten zijn snel terugverdiend wanneer je meerdere opdrachten wint.

Be the first to reply!

Reply